Saturday, 19 January 2013

Nikmat-Musibah-Ujian

Bismillahirrahmanirahim..

Assalamualaikum. Kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang (tagline maria elena). Ohoo bukan apa, tiba-tiba terasa jari-jari ni aktif pula untuk mengisi lompong-lompong dalam blog ni. Uhuk-uhuk, macam-macam benda bersarang dalam ni *terbatuk aku* :p

Lagi sekali, Bismillahirrahmanirahim. 
Ya, mungkin sudah lama aku meninggalkan blog ini. Tapi, kali ini ada sesuatu yang mahu aku sampaikan. Walaupun ilmu tak setinggi mana, sabda Rasulullah s.a.w: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat." Maksudnya di sini, sampaikanlah sesuatu itu meskipun sepotong ayat. Selagi ianya dapat memberi manfaat, sampaikanlah, sebarkanlah.

Dalam kehidupan manusia ni, biasalah, banyak cabaran dan ujian yang kita perlu tempuhi untuk teruskan hidup. Ada manusia yang dapat tempuhi dengan mudah, ada yang baru di uji, terus jatuh. Segalanya bergantung pada iman kita. kadang-kadang kita leka dengan tanggungjawab kita dihidupkan di muka bumi Allah ini. Kita lupa yang kita masih bergantung pada Dia untuk teruskan hidup. Bernafas. Dari mana datangnya oksigen? Kita lupa. Kita lupa semua itu. 

Namun, dalam banyak-banyak ujian ini, Allah memberikan kita pelbagai nikmat. Nikmat yang kita sedar, mahupun yang kita tak sedar. Nikmat Allah itu sangatlah luas. Bayangkan kita berada di atas puncak. Di mana kita dapat lihat seluruh ciptaan Allah. Kemudian jika kita membuka mata seluas-luasnya untuk melihat nikmat Allah, nescaya apa yang kita akan nampak hanyalah sedikit, pokok, awan, bukit. Kita tak dapat lihat dan ketahui apa yang berlaku di sebalik bukit-bukit itu. Banyak lagi yang nikmat yang kita tak sedar. Allah maha pemurah pada hambaNya.

Tapi, ketahuilah. Allah memberikan ujian-ujian ini untuk mencantikkan lagi kehidupan manusia. Ujian-ujian ini ibarat corak-corak atau bunga-bunga yang ada untuk mencantikkan  sehelai kain. Allah meletakkan sesuatu ujian ini untuk memperbaiki kehidupan kita. Menjadikan kita lebih matang dari sebelum ini.


''La yukallifullahu nafsan illa wus'aha''
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

Sebelum ana menghabiskan post ni, ana nak tutup dengan satu petikan dari surah Al-Maidah ayat ke 55:

 ''Sesungguhnya penolongmu hanyalah Allah, RasulNya, dan orang-orang yang beriman, yang melaksanakan solat dan menunaikan zakat, seraya tunduk (kepada Allah)''

Dalam ayat ni Allah kata, kalau ada masalah, kembalilah kepadaNya kerana penolong kita hanyalah Allah, Rasul dan orang yang beriman. Nampak tak sekarang? Sebelum Allah meletakkan sesuatu ujian pada seseorang manusia, Allah sudah pun memberikan tunjuk ajar serta jalan penyelesaiannya. 

Pengajaran: Sentiasa menjaga hubungan yang baik dengan Allah. Beruntungnya.
Wallahua'lam.

p/s: Sorry sebab sekejap guna 'ana' sekejap guna 'aku' -,- Apa-apa pun, semoga bermanfaat.Baik itu dari Allah. Buruk itu dari diri ini sendiri yang sedia menerima teguran,
Ameerah Azmil.No comments: